ကေမာၻဒီယားႏိုင္ငံ Skuon ဆင္ေျခဖံုး ရပ္ကြက္ Phnom Penh ေစ်းထဲက ပင့္ကူ ကၽြတ္ကၽြတ္ေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္။
ပူးဆိုတဲ့ သတၱဝါေလးေတြကိုၾကည့္လိုက္ရင္ အလြန္ခ်စ္စရာေကာင္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒီလိုပံုမ်ဳိးနဲ႕ သင့္ပန္းကန္ထဲေရာက္လာတဲ့ပံုမ်ဳိးဆို ရင္ေတာ့ အခ်စ္ေလွ်ာ့တာေပါ့။
ပီရူးႏိုင္ငံက Andes ေက်းရြာက ပီရူးဗီယံေတြကေတာ့ ပူးကို Cuy လို႕ေခၚျပီး သူတို႕အတြက္ ပရိုတင္း ဓါတ္ေပးတဲ့ အစားအစာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။
ပူးသားရဲ႕အရသာဟာ ယုန္သားရဲ႕အရသာ နဲ႕အတိုင္းဘဲျဖစ္ပါတယ္။
ဒီအစားအစာကေတာ့နဲနဲ ဆိုးတယ္ ဒိန္ခဲထဲမွာေလာက္ေဖာက္ျပီးစားတာျဖစ္ပါတယ္။ ဥေရာပကေတာ့ တရားဥပေဒအရ တရားဝင္ ပိတ္ပင္ထားတဲ့အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။ အမည္ကေတာ့ Casu marzu – Sardinia လို႕ေခၚပါတယ္။
အိုင္စလန္းဒစ္လူမ်ဳိးေတြရဲ႕ ရိုးရာအရ ျပဳလုပ္ျပီးစားတဲ့ ငမန္းခ်ဥ္ျဖစ္ပါတယ္။ ထိုလူမ်ဳိးမ်ားသည္ ငမန္းရလာျပီဆိုလွ်င္ ေနပူလွန္းကာ အတုန္းတုန္း မ်ားျဖစ္ေအာင္လွီးျပီး အိုထဲထည့္ကာ အေပၚမွေက်ာက္စရစ္ခဲ့မ်ား၊ ေက်ာက္တုန္းမ်ားျဖင့္အုပ္ကာ အခ်ဥ္ေဖာက္ျပီး သံုးလေလာက္ အၾကာမွ ျပန္လည္ေဖာ္ထုတ္ျပီး စားသံုးၾကပါတယ္။ အတုန္းၾကီးရင္ၾကီးသလို အခ်ိန္ပိုျပီးေစာင့္ရပါတယ္။ စားလို႕ေကာင္းတယ္လို႕သိရပါတယ္။
Fugu ေခၚ Puffer ငါးတစ္မ်ဳိးကို အဆိပ္အျပင္းဆံုးသတၱဝါ ဆယ္မ်ဳိးထဲမွာပါ၀င္တယ္။ ထိုငါးကေတာ့ အလြန္စားေကာင္းတယ္ဆိုျပီး ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ ေက်ာ္ၾကားလွပါတယ္။ ေၾကာက္ဖို႕ေကာင္းတာကေတာ့ ထိုငါးရဲ႕ အေရခြံ၊ ဥ ႏွင့္ အသည္းတို႕ကို စားမိရင္ေတာ့ တခါတည္း ဘဝေျပာင္းသြားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း ထိုငါးကို ကိုင္တြယ္တဲ့ စားဖိုမွဳ႕ေတြဟာ လိုင္စင္ရျပီးသား သူမ်ားသာျဖစ္ပါတယ္။
ဖိလစ္ ပုိင္္ ႏိုင္ငံကေတာ့ ဥထဲမွာ အေကာင္တည္ေနျပီးျဖစ္တဲ့ ၾကက္ဥ ဘဲဥေတြကို ေတာ္ေတာ္ေလးစားၾကပါတယ္။
ျမန္မာႏိုင္ငံမွာလည္း ဒီလိုမ်ဳိးစားတဲ့သူေတြ ကိုလည္းကၽြန္ေတာ္ေတြ႔ဘူးပါတယ္။
ေရဘဝဲအရွင္ကိုလဲ ဂ်ပန္နဲ႕ ကိုရီးယားႏိုင္ငံတို႕မွာ စားၾကပါတယ္
ဒါက ဗီယက္နမ္က ေခြးသား
လာလည္ၾကတဲ့မိတ္ေဆြမ်ား အားလံုး ထမင္းစားျမိန္ၾကပါေစ ဟိဟိ
ပင္လယ္ၾကီးထဲမွာ ကူးခတ္ရင္း လမ္းေပ်ာက္ေနတုန္း လွ်ပ္စီးေလးလက္လိုက္လို ့ ကြ်န္းကေလးကို ေတြ ့လိုက္ သလို က်ေနာ့ မိတ္ဆြမ်ားလည္း စပ္မိစပ္၇ာ ဘေလာ့ေလးကေန ဗဟုသုတေတြ လွ်ပ္စီးေလးလို ျဖစ္မယ္ဆိ္ု ဖန္တီးရက်ိဳး နပ္ပါျပီ
Sunday, 5 February 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ေအာင္မငီး.....
ReplyDeleteငတ္လို ့ေသရင္လဲေသပါေစ
မစားဘူးဆို မစားဘူးပဲ
ငါတုိ ့ေတာ့ စားရဲဘူးကြ ..ဟားဟား
ReplyDelete